У ПЕРЛЕЗУ СВЕЧАНО ОТВОРЕНА БИБЛИОТЕКА „ПАВИЦА МРАЗОВИЋ“

Директору Историјског архива у Зрењанину Мирјани Басти председник друштва „Баштинар“ из Перлеза доделио свечану плакету за изузетан допринос у реализацији пројекта формирања библиотеке „Павица Мразовић“. Добар део фонда библиотеке чини легат нашег познатог социолога др Небојше Попова.

Пре једног столећа у селу Перлез рођена је Павица Мразовић, рођена Карлаварис, потоњи угледни југословенски и српски филолог. Ових дана јој одаје признање њено родно место Перлез, које се налази на ушћу Бегеја у Тису. Разнишљајући о томе која личност је била у Перлезу синоним за човека или жену од књиге, оснивач перлешког друштва „Баштинар” архитекта Зоран Стојачић се сетио Павице Мразовић. Дао је тиме идеју да се ода признање личности и породици која је између два рата дала посебан печат Перлезу. Павица Мразовић је рођена Перлежанка а њеном доприносу култури чуле су се ове вечери само речи хвале.

Опредељење друштва „Баштинар“ је да афирмише праве вредности и личности које су задужиле националну културу а пореклом су из овог места међу које свакако спада рано преминули композитор академик Исидора Жебељан, којој је Перлез био завичај. „Баштинар“ је уз помоћ пре свега Историјског архива Зрењанин и ГНБ „Жарко Зрењанин“, те многих других личности и институција успешно реализовао идеју отварања библиотеке у Перлезу, која ће носити име „Павица Мразовић“.

О лику и делу чувене професорке говориле су у суперлативима књижевне критичарке Драгана В. Тодоресков и Наталија Лудошки. Иван Карлаварис дизајнер фотографије поделио је  у име породице емоцију које га везује за чувену тетку. Шира јавност у Србији, могла је да сазна, како је истакнута научница Павица Мразовић, рођ. Карлаварис, од учитељице у банатском селу Книћанин, напредовала до професорке на Одсеку за германистику Филозофског факултета у Новом Саду, где јој је 1987. године уручена награда Златна Гетеова медаља. Павица Мразовић је далеке 1992. године постала лауреат Ордена за заслуге који додељује Савезна Република Немачка, чиме је стекла међународно признање за свој рад.

Програм отварања библиотеке допунила је својим изграђеним оперским гласом Сенка Недељковић, оперска дива уз клавирску пратњу Ненада Стојачића. Након свечаног отварања гости који су дошли из Београда, Новог Сада и Зрењанина су могли да обиђу просторије библиотеке смештене у једној од сала МЗ Перлез.

Историјски архив Зрењанин

Поделите објаву

Можда ће Вас занимати и...