ПОСЕТА АРХИВУ У ПЛОВДИВУ И ОСМАНСКОМ АРХИВУ У ИСТАМБУЛУ

Колеге из тринаест архива у Србији у организацији Синдикалне организације ИА Ниш организовале су посету Државном архиву у Пловдиву и Османском архив у Истамбулу. Представник Историјског архива Зрењанин био је међу посетиоцима референтних архива и донео са пута позитивна искуства.

Током месеца октобра 2022. године колектив Историјског архива Зрењанин је у лику вишег архивисте и председника синдиката Николе Петричића, заједно са колегама архивистима и архивским помоћницима других Архива из Републике Србије имао стручну посету Државном архиву у Пловдиву и Државном Османском архиву у Истанбулу.

Кроз обилазак архивских просторија и стручну дискусију током посете архивисти из Србије су се упознали са начином рада, организацијом служби у референтним архивским институцијама Бугарске и Турске. Архивисте из Србије посебно занимао начин обраде документације која има трајни рок чувања и степен дигитализације архивске грађе. Посебно дигитализације која представља један од највећих актуелних изазова који се налазе пред архивима.

Архивисти су били импресионирани Државним Османским архивом који представља заиста импозантан комплекс на којем турској држави могу да позавиде све околне државе. Сличан комплекс се може наћи још само у западноевропским просторима, сведочи виши архивиста Никола Петричић. Сам председник Турске Реџеп Ердоган је један од најиздашнијих финансијера ове институције што сведочи о њеној великој важности. У Државном Османском архиву у Истанбулу добродошлицу су пожелели начелник одељења за међународну сарадњу Ејуп Ашик  а била је присутна и колегиница из Државног архива Србије Ениса Аломеровић Хубанић.

Историсјки архив Зрењанин

Поделите објаву

Можда ће Вас занимати и...