МЕЂУНАРОДНО АРХИВИСТИЧКО САВЕТОВАЊЕ „МЕЋАВНИК 2022“

Под слоганом „Чувамо прошлост – мислимо на будућност“, у бајковитом амбијенту Дрвенграда на Мећавнику, Архивистичко друштво Србије је и ове године уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије било домаћин за преко 150 учесника и гостију из земље и иностранства у периоду од 5. до 7. октобра 2022. године.

Историски архив Зрењанин је био заступљен на овом скупу у лику и делу архивског саветника Ванде Војводић Мицове, са темом „Лични фондови у Историјском архиву Зрењанин са посебним освртом на лични фонд Тодора Манојловића књижевника“ и архивистe Оливерe Митровић са темом „ Архиви и едукација – Улога архива у ширењу знања, образовања, културе сећања (примери из праксе ИА Зрењанин)“.

У оквиру теме „Извори за повесницу“ и подтеме „Архиви и едукација“ радове су у петак 7. октобра презентовали: др Борис Булатовић, Лични фонд академика Светозара Петровића као извор за изучавање књижевноисторијских и књижевнотеоријских тема, мр Александра Пијук Пејчић, Исидор Ђурђевић и његова оставштина, др Светлана Стефановић, Криста Ђорђевић – прилог за биографију, Горан Милосављевић, У улози повереника Кнежевине Србије: Анализа личног фонда Антонија Орешковића, Ванда Војводић Мицова, Лични фондови у Историјском архиву Зрењанин са посебним освртом на лични фонд Тодора Манојловића књижевника, Зорица Смиловић, Архивска педагогија – анализа, искуства, значај, Ивана Гојковић, Рад Архива Војводине на очувању и неговању културе сећања, Оливера Митровић, Архиви и едукација – Улога архива у ширењу знања, образовања, културе сећања (примери из праксе ИА Зрењанин), Агим Јанузи / Велибор Тодоров, Едукација и архив у служби грађана, Никола Арсић, Часопис „Пешчаник” – Од локалног до националног. Улога модератора у петак је била поверена Милораду Јовановићу (Историјски архив „Средње Поморавље“ Јагодина) и Данијели Бранковић (Архив Војводине), односно др Борису Булатовићу (Архив Војводине).

Историјски архив Зрењанин

Поделите објаву

Можда ће Вас занимати и...