НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА АРХИВСКА ГРАЂА – ЧАСОПИС ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ЗРЕЊАНИН 13

Упркос свим препрекама и недаћама на која су наилазили претходници, окупљени тим доказаних архивиста успешно је обновио историографско-архивистички часопис Архивска грађа. Као круна пројекта из штампе изашао нови, 13. број часописа Историјског архива Зрењанин. Први број овог часописа је покренут давно пре скоро седамдесет година од стране чувеног др Павла Зубковића који је као циљ прокламовао: „ да се јавности, стручној и лаичкој, представи културно благо које се налази на полицама у депоима Државног архива у Зрењанину“.

У часопису се могу прочитати занимљиви текстови ангажованих архивиста . Чланци су објављени у рубрикама Архивистика, Историографија, Објављивање архивске грађе, информативних средстава, Прикази и осврти и Библиографија.

У одељку Архивистика часопис доноси текст вишег архивисте Архива Војводине Зорана Стевановића под насловом „Српске привилегије – пројекат Архива Војводине и истраживање у Историјском архиву Зрењанин“.  Архивиста Историјског архива Зрењанин Никола Петричић добар познавалац рада Спољне службе осврнуо се у свом ауторском тексту на тему“ Пријем архивске грађе од регистратура у стечају“. Архивиста Гордана Сантрач је као економиста архивиста написала веома стручан чланак који проблематизује тематику сређивања и обраде привредне грађе под називом „Периодизација архивске грађе на примеру привредних фондова Историјског архива Зрењанина. Архивиста Саша Младеновић проблематизовао је из свог вишегодишњег искуства однос установа културе и медија са посебним освртом на архиве као специфичне установе културе са насловом“Историјски архив Зрењанин и медији ( У средишту  или на рубу јавности).

У делу часописа Историографија читамо текст архивског саветника Ванде Војводић Мицове, која доноси историографску тему од посебног значаја за духовни идентитет овог дела Баната „Манастир Свете Меланије Римљанке“. Виши архивиста Горан Живић се осврнуо на максиму о граду на Бегеју као граду спортова, текстом: „Из историјие Зрењанинске свакодневнице: Успеси Зрењанинског Кошаркашког клуба „Пролетер“1955. Године“. Архивиста Оливера Митровић је одала пошту човеку инстутуцији културе чувеном књижевнику и ерудити „Тодор Манојловић – Књижевник (1883-1968)“.

У одељку Објављивање информативних средстава из пера архивског саветника, кустоса и историчара Зорана Вељановића из Музеја Војводине у Новом Саду долази нам текст под називом: „Историјска белешка о фонду Српски народни одбор у Великом Бечкереку 1918.“

У одељку часописа Прикази и осврти, нашли су се текстови дугогодишњег професора историје

Раке Томовића о доајену историчару и његовом делу: „Милан Ђуканов, Први српски народни одбор 1918, Уједињење, Историјски архив Зрењанин, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“, 2019.“ Архивски саветник Архива Војводине Љиљана Дожић направила је веома интересантан приказ књиге коју су приредиле колеге историчари Зоран Вељановић и Ванда Војводић Мицова „Записници Српског народног одбора у Великом Бечкереку 1918.“ Зоран Вељановић је потписао и приказ часописа Историјског архива Кикинда Atendite br16/202.

Главни и одговорни уредници овог издања су директор Историјског архива Зрењанина Мирјана Баста, заменик директора историчар Ванда Војводић Мицова, историчар и помоћник директора Музеја Војводине у Новом Саду Зоран Вељановић, историчар Игор Мицов, историчар и директор Гимназије Милан Радаковић, архивист Гроздана Сантрач, архивист Никола Петричић а техничко уредништво архивист информатичар Бранислав Милошев.

Уредништво захваљује свима који су помогли у обнови и излажењу часописа. Уредништво позива ангажоване архивисте на сарадњу путем е-поште на адресу: zoranveljanovic19@gmail.com

Поделите објаву

Можда ће Вас занимати и...