ЗАВИЧАЈАЦ ПОКЛОНИО ВРЕДНЕ КЊИГЕ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ЗРЕЊАНИН

Суграђанин Иван Тртањ који је годинама живео и радио у месту Кресвброн на Боденском језеру, одлучио је, као завичајац у души, да управо Историјском архиву Зрењанин, поклони две вредне књиге које је пронашао у Немачкој. Примопредаји поклона су поред поклонодавца присуствовали директор Историјског архива Зрењанина Мирјана Баста, као и бивши и садашњи директор ГНБ „Жарко Зрењанин“ Милан Бјелогрлић и Миле Кулачић.

На основу описа поклонодавца и на основу кратке експертизе запослених у Историјском архиву Зрењанина, једна је Црквени уџбеник, писан својеручно на старом немачком дијалекту из приближно 18. века, писан за потребе проповеди или верске наставе. Како недостају предње и задње странице није сасвим јасно о каквој књизи је реч па је предложено, од наших стручњака, да би требало затражити дубљу експертизу надлежних републичких институција културе.

Друга књига је чувени Меркаторов географски атлас света из Швајцарске, заправо фототипско издање овог дела из 80-тих година прошлог века. Атлас је у веома добром стању и луксузном кожном повезу.

Иван Тртањ је рођен 13. септембра 1945. године у Банату, Србији, Југославији. Школско и стручно усавршавање завршио је калфским испитом за бродоградитеља. Даље професионалне и животне станице одвеле су га у Немачку. Живео је и радио у месту Кресброн на Боденском језеру од 1968. године. Бави се изградњом макета старих бродова по чему је познат у земљи и иностранству.

Историјски архив Зрењанина позива наше суграђане и завичајце да следују примеру овог поклонодавца и предају архиву на чување, обраду и даље коришћење књиге и другу архивску грађу које чувају у свом поседу а које наши стручњаци процене да су од велике вредности.

Насловна фотографија: Јован Његовић Дрндак

Историјски архив Зрењанин

Поделите објаву

Можда ће Вас занимати и...