БОЕМСКЕ НОЋИ У ЂУРИНОЈ ВАРОШИ И ИЗЛОЖБА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ЗРЕЊАНИН

У сарадњи Туристичке организације општине Нова Црња и Историјски архив Зрењанина организована је у изложбеном салону Ђурине куће у Српској Црњи изложба посвећена Црњи и Црњанима. На десетак паноа представљена је кратка историја овог банатског места које је старо преко пола миленијума а према сачуваним фотографијама и доступним архивалијама. Изложбу потписује тим архивских радника из Зрењанина на челу са архивским саветником Вандом Војводић Мицовом.

Званично отварање Осамнаестих Боемских ноћи уприличено је у вечерњим сатима. Програм је водио познати Цојле Манојловић заправо глумац Срђан Ивановић. Он је прочитао и неколико најпознатијих песама Ђуре Јакшића, међу којима је била чувена „Отаџбина“.

И овај камен земље Србије,
Што претећ сунцу дере кроз облак,
Суморног чела мрачним борама,
О вековечности прича далекој…
И само дотле, до тог камена,
До тог бедема –
Ногом ћеш ступит можда , поганом!
Дрзнеш ли даље? …
Чућеш громове
Како тишину земље слободне
Са грмљавином страшном кидају;
Разумећеш их срцем страшљивим
Шта ти са смелим гласом говоре,
Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати!
Ал један израз, једну мисао,
Чућеш у борбе страшној ломљави:
“ Отаџбина је ово Србина!“

Тамбурашки оркестар Шеве из Српске Црње је лепим староградским и новокомпонованим песмама давао сталан и богат тон ове боемске вечери а програм се одвијао под будним оком Драган Даничића, заменика председника општине Нова Црња.

Директор ТО Нова Црња Драган Толчин је обраћајући се присутнима у кратким цртама ове вечери најавио планове ове организације у наредном периоду. Посебно је апострофирао амбициозне планове за отварање завичјног музеја у Српској Црњи.

Директор Историјског архива Зрењанин Мирјана Баста је овом приликом рекла – Велика ми је част да вас вечерас поздравим у овом предивном амбијенту. Част ми је да смо ми као установа добили прилику да организујемо овакву једну изложбу у овој јубиларној шесто педесетој години од оснивања насеља. Овде је сав архивски материјал који смо успели у овом кратком временском периоду да скупимо али се надам да ће мо у току године успети да прикупимо још доста тога како би направили једну лепу публикацију о Српској Црњи у сарадњи са мештанима и са Црњанима који нису више овде а поседују неку документацију која нам може у томе помоћи. Поздрављам вас и у име моје колегинице Ванде Војводић Мицове, која је оправдано одсутна и која је један од аутора изложбе. Ту је један од аутора Горан Живић. Њима се посебно захваљујем што су успели да у тако кратком року реализују ову изложбу. Вас све позивам да у току ове манифестације и после ње посетите ову озложбу, која ће овде у Ђурином музеју остати као стална поставка.

Изненађење вечери је био наступ вокалног солисте из Зрењанина Мирјане Младеновић која је у пратњи оркестра Шеве из Српске Црње интерпретирала у част великог сликара и песника композицију чувеног Милорада Петровића „Све док је твога благог ока“.

Након тога су присутни присутвовали глумачким бравурозама које маме и сузе и смех, чувеног српског глумца Миленка Павлова, који је одрастао у Српској Црњи, који Црњу и Црњане у душу познаје.

На овој манифестацији организатори , као добри домаћини,су припремили богат културно-уметнички програм, на кога су сви добродошли. Манифестација је иначе повезана са славом места Свветог Великомученика Прокопијем коме је посвећен храм у Српској Црњи.

Историјски архив Зрењанин

Поделите објаву

Можда ће Вас занимати и...