24. КАРАЂОРЂЕВАЧКА ПРЕЛА И СТО ГОДИНА БАНАТСКОГ КАРАЂОРЂЕВА

Традиционална манифестација Карађорђевачка прела, се одржавају више од две деценије.  Ове године одржавају се по 24-ти пут упркос пандемији која је онемогућила прошлогодишње окупљање. Пре званичног отварања манифестације у просторијама Месне заједнице, отворена је тематска изложба „100 година Банатског Карађорђева“ коју су приредили др Зоран Вељановић Музеј присаједињења 1918. и Ванда Војводић Мицова, Историјски архив Зрењанин.

Уместо оправдано одсутних аутора изложбу „100 година Банатског Карађорђева“  су отворили Мирјана Баста директор Историјског архива Зрењанина и Душан Гутеша историчар Државног архива Србије.

Како се чуло на овом скупу, ова манифестација се одржава са циљем очувања традиције и сећања на славну прошлост и храброст предака Солунских добровољаца који су основали ово место.

Ове године село Банатско Карађорђево слави и својеврсан јубилеј, сто година од свог оснивања. Као и сваке године организован је и богат културни програм који ће трајати до 27. јануара.

Ова манифестација је залог да сећање на осниваче села српске добровољце из српских земаља Лике, Босне, Црне Горе, Баната, Херцеговине, Далмације, Кордуна, Баније и Беле Крајине у Словенији.

Истом приликом представљена је и књига „Поменик ратним добровољцима у српској војсци“ коју је приредио Лазар Р. Косановић а о којој су говорили председница УГ „Карађорђевачка прела“ Весна Ћук и директор Зрењанинске гимназије Милан Радаковић.

На крају скупа представљена је у кратким цртама идеја изградње једне куће Музеја колонизације, који би био посвећен сећању на добровољце из Првог светског рата, јер је Банатско Карађорђево најстарије и највеће добровољачко село у Србији и самом тим предодређено да се баш овде подигне спомен кућа у којој би биле смештени прикупљени музејски артефакти из тог времена.

Након завршетка 24. Карађорђеваћких прела ова изложба је предвиђена да се постави у хол Основне школе „Никола Тесла“ у Карађорђеву где ће деца моћи континуирано да се упознају са ликом и делом својих славних предака.

Историјски архив Зрењанин

Поделите објаву

Можда ће Вас занимати и...