ИСТОРИЈА АРХИВА НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Поводом обележавања 70 година од свог оснивања (1947–2017), Историјски архив Зрењанин је уприличио отварање изложбе под називом „Ризница нашег памћења“, које се одржала у петак, 14. јула у 18.30 на Тргу слободе. Изложбу је отвориo заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац.

У оквиру поставке, на укупно 15 паноа димензија 1,95 х 1,45 m, представљен је делић богатог архивског наслеђа које се чува у депоима зрењанинског архива: старе повеље, мапе и планови, плакати, дипломе, новине, фотографије и разгледнице, Осим тога, у кратким цртама представљена је хронологија архивске установе у Зрењанину, њена библиотека, издавачка и изложбена делатност.

Аутор изложбе, која је била доступна јавности током летњих месеци је архивист историчар др Филип Крчмар а дизајн поставке урадила је Данка Јечменица. Изложбу реализује Историјски архив Зрењанин уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Зрењанина.

Историјски архив Зрењанин почео је са радом 1. августа 1947. године, на основу Решења Главног извршног одбора Народне скупштине Аутономне покрајине Војводине донетог две недеље раније (16. јула), којим је чувени петровградски чиновник и богослов Тимотеј Тима Рајић постављен за руководиоца ондашњег Зрењанинског подручја. Тачан датум годишњице био је у недељу, те је стога датум отварања изложбе померен на 14. јул. Архив се у почетку налазио у просторијама Градског музеја у тзв. Јанковићевој кући поред Великог моста, да би у зиму 1951/1952. био пресељен у лево крило зграде Народног одбора, општине Зрењанин, Жупанијске и среске зграде где се и данас налази.

Подсећања ради, Архив је пре 10 година прославио свој 60. рођендан отварањем Изложбеног салона у улици Народног фронта 5 (прекопута „Партизана”), а том приликом је штампана и прва свеска „Водича кроз архивске фондове Историјског архива Зрењанин“. Ове године, у намери да обележи 70 година постојања и рада, Архив се у фебруару пријавио на конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије са пројектом под називом „Седамдесет година Историјског архива Зрењанин (1947–2017)“, а у априлу је добио одговор да су у ту сврху обезбеђена и одговарајућа средства. Овим пројектом је предвиђен циклус програмских активности који обухвата две изложбе и публиковање репрезентативне монографије („споменице”) о Архиву.

Изложба „Ризница нашег памћења“ која је отварена у петак прва је у низу тих активности, док је реализација преостале две предвиђена до краја 2017. године.

Аутор текста: архивист Саша Младеновић (Фото: Александар С. Блануша)

Поделите објаву

Можда ће Вас занимати и...