ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА: СИНАГОГЕ У ВОЈВОДИНИ КОЈИХ ВИШЕ НЕМА

Јеврејска општина Зрењанин је организовала у Изложбеном салону Историјаког архива Зрењанин изложбу под називом „Синагоге Војводине којих више нема“. Изложба је била отворена у четвртак, 20. Септембра 2018. Године. Аутор изложбе је био Горан Леви члан Јеврејске општине Нови Сад. Изложба је организованау оквиру обележавања манифестације Европски дан јеврејске културе 2018. године.

Аутор изложбе Горан Леви из Јеврејске општине Нови Сад је рекао да у Србији данас постоје само три сачуване синагоге, у Суботици, Новом Саду и Земуну. Тема изложбе су синагоге које су некада постојале у нашим градовима, каже Леви и закључује:

„Те грађевине су вредна историјска, културна и архитектонска заоставштина која је заувек избрисана са ових простора. У Војводини је постојало 76 синагога. Идеја ове изложбе је да се сликом и речју прикажу синагоге које су избрисане са лица земље, а са циљем да их унесемо у културу памћења и да их не заборавимо“

Сачуване су фотографије и цртежи тих некадашњих синагога на територији овог дела Угарске. Сликар Ђорђе Девић је направио аквареле за ову изложбу.

На овом скупу смо сазнали да су најлепше Синагоге на овим нашим просторима су грађене тек после 1867. године када јудаизам као религија у Аустроугарској монархији добија неку врсту толеранције. Судбина тих синагога је, на жалост, била сурова. Други светски рат је донео идеологију нацизма која је подстакла нови талас антисемитизма. Немачки и хрватски окупатор је бездушно уништавао и пљачкао синагоге у Банату и Срему. Оне које су остале непорушене од стране мађарског окупатора после рата у Бачкој, страдале су под комунистичким режимом Југославије који је дозволио да се те лепе зграде, бисери архитектуре, неодговорно и непромишљено поруше и тако избришу последњи трагови културне и материјалне баштине једне популације у Војводини.

Ова изложба апелује на сваког посетиоца да обнови сећање на све невине људе Јевреје, Роме, Србе  који су страдали у Холокаусту у Другом светском рату.

Аутор текста: архивист Саша Младеновић (Фото: архивист Горан Живић)

Поделите објаву

Можда ће Вас занимати и...